2010. március 1., hétfő

Citromtorta


Nagy a család, sok a születésnap. MOst egy citromtortával próbálkoztunk, de azt hiszem meg is marad a repertoárunkban, mert finom volt .
A neten találtam, már nem emlékszem kinél, de ha gond hogy leírom a receptet, kérem szóljon, de egy kicsit alakítottam rajta.

Tészta:

2 db két tojásos piskóta
kb 14 db babapiskóta

Krém:

- 2 nagy citrom
- nagy doboz tejföl ( 4,5-5 dl)
- 5 dl tejszín
- 13 dkg cukor
- 1 csomag vaníliáscukor
- 15 dkg ( fél csomag) étkezési zselatin
- narancsos vagy citrom lekvár

A két citrom héját lereszeljük, majd levét kicsavarjuk, leszűrjük. A reszeléket a citromlével cukorral vaníliáscukorral tejföllel kikeverjük. Zselatint kevés vízben feloldjuk, majd oldódásig melegítjük. Nem kell felforralni. Beleöntjük a citromos krémbe, majd óvatosan hozzákeverjük a keményre felvert tejszínhabot.

Összeállítás:

Kerek kapcsos tortaformába tesszük az egyik piskótát, megkenjük lekvárral ( még volt egy kis karácsonyi ihletésű alma-narancs lekvárunk, az került rá) majd a krém fele. Kirakjuk babapiskótával, és ráöntjük a krém másik felét. ÉN a díszíthetőség miatt rátettem a tetejére a második piskótalapot, de az eredeti receptben ez nincs. És a lekvár sem.Egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Díszítés:

Őszintén ezzel befürödtem. GOndoltam próbáljunk ki egy citromos cukormázat, olyat még nem csináltunk. Több receptet is olvasgatva maradt a befutó 20 dkg porcukor 1 tojásfehérje, kis citromlé, sokáig verve- változat. MÁr elképzeltem ahogy szépen megszárad a tortán olyan finom roppanós bevonatnak ( kis laikus kezdő...) negyed óra habverés után kemény hab lett, amit felkentem, és mire végigdíszítette a tortát el kezdett olvadozni, folyni. A hibán nem volt időm töprengeni, mert már a citromkarikák is lefolytak a torta oldalára, a család meg jókat vigyorgott anya szerencsétlenkedésén. Gyorsan leszedtem amit még találtam a tortán, és maradt a jól bevált növényi tejszín bevonat. Így jár az aki újat akar bevetni előzetes próba nélkül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése